Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 iunie 2010

Scurtă prezentare a Manastirii Sf. Daniil Sihastrul

Mănăstirea Sfântul Daniil Sihastrul a fost ridicată de Protosinghel Pamvo în anul 1991 şi sfinţită la 28 decembrie 1992. Mănăstirea Sfântul Daniil Sihastrul are randuială athonită: slujbele se fac noaptea(începând cu orele 03:00 până la 07:30:miezonoptica+utrenia+ceasurile 1,3 şi 6+liturghia+acatist), nu au avut acces femeile(în ultima perioadă, din anumite considerente, s-a hotarat accesul femeilor în mănăstire, dar chiar şi aşa femeile se feresc să viziteze mănăstirea ştiind de această primă regulă), mâncarea este foarte simplă. Mănăstirea a fost distrusă aproape în întregime în ianuarie 2009, din cauza unui incendiu, însă, biserica mare a fost neatinsă de foc. În prezent, obştea mănăstirii numără 6 vieţuitori: Stareţul: Protosinghel Partenie împreună cu Ieromonah Nectarie, Ierodiacon Ciprian şi monahii: Daniil, Teodosie şi Ghervasie.
Acces la mănăstire: din Suceava spre Rădăuţi pe DJ178c, spre nord, 24 km, stânga în Vicovul de Sus, pe DN2H10 km, până în Putna, pe langă Mănăstirea Putna, 3,5 km, dreapta la Sihăstria Putnei, 4,5 km drum în munte(nu este acces pentru autovehicule). O altă variantă este prin Straja, această variantă este mai uşoară, dar mai lungă şi permite accesul la mănăstire doar cu maşini de teren(mănăstirea fiind la o altitudine de 1100m, accesul maşinilor spre mănăstire este aproape imposibil şi datorită drumului forestier necorespunzător).
Adresa: com. Putna, 727455, jud. Suceava - Stareţ: protos. Partenie Negrean.

8 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta, Ionel. Uite si o poezioara tare frumoasa. Cred ca asa simt toti cei care merg la aceasta frumoasa si linistita manastire :)

    "Acum e zi de sarbatoare
    Si codrii parc-au adormit
    Sub haina alba de ninsoare
    Iar eu merg singur catre schit.

    In jur e peste tot tacere
    Si nu adie nici un vant.
    Padurea plina de mistere
    Imi pare-o hruba de mormant.

    Ma urc incet si dus pe ganduri
    Pe drumul catre schit, in sus,
    Precum mergeam si-n alte randuri,
    Tot singur, numai cu Iisus!

    Si prins de dorul vesniciei
    Pasesc incet si meditand
    La frumusetea sihastriei,
    Pe care-o simt si-o port in gand.

    Deodata imi apare-n cale
    Intr-o poiana, sfantul schit,
    Incins de codri pana-n vale,
    Sub broderia de granit.

    Si pe cand clopotul suspina,
    Prin plansul sau prelung si rar,
    Vad doi sihastri cum se-nchina
    In fata Sfantului Altar.

    Ma-nchin si eu smerit la urma,
    Drumet strain si muritor,
    Apoi tacerea totul curma...
    Doar brazii 'nalti mai plang usor...

    E seara, liniste, pustie,
    Si codrii toti au adormit,
    Iar eu, cuprins de nostalgie,
    Ma-ntorc in vale de la schit..."

    RăspundețiȘtergere
  3. As recomanda orcarui suflet tulburat sa afle linistea la acest frumos Schit binecuvantat de Dumnezu sa isi caute linistea sufleteasca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc BUNULUI DUMNEZEU si celor care m-au ajutat sa ajung in acest loc sfant!!!Aproape ca nu trece o zi fara sa ma gandesc la acest coltisor de RAI!!!SARUT MANA TUTUROR PARINTILOR!!!DOAMNE AJUTA!VA DORESC TUTUROR SA AJUNGETI IN ACEST LOC SFANT!!! nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  5. duminica m-am intilnit cu parintele a fost o frumoasa zi de doamna ne-am rugat pt.sfletele celor adormiti,sa-i dea bunul DUMNEZEUsanatate si puere sa reuseasca sa termine manastirea DOAMNE AJUTA

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne ajută,

    Actualizați vă rog descrierea mănăstirii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deocamdata s-a mai stagnat cu lucrarile din lipsa de fonduri si acum este putin mai multa liniste. Dupa cum se vede in fotografii, paraclisul de iarna este finalizat, dar nu este pictat pe interior. Vara se fac slujbele in Biserica mare(cea de lemn cu hramul Sf. Cuv. Daniil Sihastrul si Sf. Prooroc Daniel) iar iarna in paraclisul de iarna(cu hramul Nasterea Maicii Domnului) care este ca o mica bijuterie atat privita din exterior cat si din interior(chair daca paraclisul nu e pictat pe interior, totusi este pusa catapeteasma,iconostasul, stranele, este incalzire, etc-tot ce lipseste este pictura interioara).

    RăspundețiȘtergere
  8. frumoase si duhovnicesti amintiri!!! Multumesc lui Dumnezeu pentru tot folosul si incarcatura duhovniceasca pe care mi-a daruit-o in anii cat am lucrat la paraclisul din lemn si pentru tot cuvantul de folos pe care cu drag l-am primit de la parintele Pamvo,Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! mihaizograf

    RăspundețiȘtergere